Hal a hálóban: az interneten is legyünk keresztények!

 

Kedves Barátaink!

 

Isten áldása az újévre! Ennek alkalmából szeretnénk ismét köszönetet mondani azért a folyamatos támogatásáért, amelyet egy keresztény cél érdekében kaptunk Tőletek imádságaitokon, életetek példáján, munkátokon és keresztény elkötelezettségeteken keresztül.

 

A keresztény cselekvés mindig szükséges - még az interneten is! Az internetnek nagy szerepe van abban a világban, amelyben ma élünk. Mára már több mint egyszerűen egy virtuális valóság. Ennek megfelelően hivatásunk, hogy keresztényekként a föld sója legyünk, az internet világára is vonatkozik, hiszen a világháló sokszínű, így a keresztény tevékenységnek is helye van. A továbbiakban erre a főbb lehetőségek közül ajánlunk fel Nektek párat. Ne aggódjatok, a dolog nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik!

 

Legyünk keresztény hivatásúak akkor is, amikor az interneten vagyunk. Legyünk "hal" a hálóban!

 

Egy megújult Európáért,

 

Az „Európa Krisztusért!” csapata

 

Ui: Ne felejtsük: imádkozzuk naponta a Miatyánkot, hogy Európa újra keresztény értékeken alapulhasson!

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - *

 

 

Keresztény cselekvés az interneten: hogyan használjuk az internetet keresztény célra

 

Lavina effektus: egymás figyelmeztetése

 

A világgal az internet segítségével kommunikálunk anélkül, hogy ez egy fillérünkbe is kerülne és anélkül, hogy az információ elavulna. Használjuk fel ezt az eszközt arra, hogy jól informált emberek nagy tömegét tudjuk megmozgatni olyan helyzetekben, amikor egy a keresztények számára fontos kérdésről van szó. Legyenek olyan elkötelezett keresztény barátaink és ismeretségeink, akik szükség esetén továbbküldik az információkat. Ha közülük húszat figyelmeztetünk, és ők mind további húsz embernek továbbadják az információt stb., pár órával később már több százezer keresztényhez ér el az adott információ, vagyis több százezer keresztény emelheti fel a hangját a kérdésben! Ilyen módon a keresztények több figyelmet és jobb képviseletet kapnak a közéletben.

 

Küldjük tovább az e-maileket - terjesszük a jó kezdeményezéseket és eseményeket

 

A jó kezdeményezésekhez és események meghirdetéséhez emberek kellenek, akik azokat támogatják. Minél több embert gyűjt össze egy keresztény kezdeményezés, annál nagyobb ereje lesz annak. Legyünk bátrabbak, és küldjük tovább az érdekes e-maileket.

 

Internetes vitafórumok: vállaljuk a keresztény nézetet

 

A híradással foglalkozó főbb honlapok vitafórumait több ezren olvassák. Az ott megjelenő gondolatok nagyban képesek alakítani az olvasók véleményét. Ezért nagyon fontos, hogy a keresztény vonal is megjelenjen. Ezeken a fórumokon általában könnyen részt lehet venni, némelyiken feliratkozással,  másokon anélkül. Idővel érdemes lesz feljegyeznetek felhasználói neveinket és az azokhoz tartozó jelszavainkat. Maradjunk mindig udvariasak és nyugodtak a keresztény baráti szeretet lelkületének megfelelően. Legyünk az "értelem hangja". Ha egyes megjegyzések számunkra sértőek lennének, imádkozzunk azért, aki azokat írta, majd higgadtan, visszafogottan válaszoljunk. Az ilyen válaszok még meg is nyerhetnek olyan embereket, akik egyébként nem osztják a keresztény álláspontot.

 

Internetes felmérések: szavazzunk és terjesszük keresztény körben

 

A felmérések arról tájékoztatják a törvényhozókat, amit az emberek gondolnak, vagy akarnak. Ezek gyakran az interneten keresztül történnek. Ne felejtsünk el ezeken részt venni! ha a keresztények számára életbevágó kérdésről lenne szó, akkor a szavazás lehetőségét jelezzük a  többieknek is. A számunkra kedvező eredmény nagy sikert jelent.

 

Keresztény vélemény kifejezése az interneten személyes blogon

 

A blogok véleményünk kifejezésére adnak lehetőséget. Néhány ilyen felület nagyon ismertté vált, és így jelentős mértékben hozzájárul a közvélemény formálásához. Egy biztos előnye, hogy a kereső programok a véleményünket első helyen is kihozhatják, és ilyen módon nagyon pozitív módon képviseljük a keresztény értékrendet. A blogok arra is nagyon hatékony eszközök, hogy hálózatot hozzunk létre, ugyanis a blogokat használók gyakran megnézik a többiek blogfelületét és az ott található linkeket is. Ha olvassuk más keresztény emberek blogjait - főleg a legnagyobbakat -, és azokhoz hozzá is szólunk, akkor ők a mi felületeinket is rendszeresen fogják olvasni, és ezzel nő a befolyásunk és jó szövetségeseket szerzünk magunknak.

A blogokat könnyű létrehozni és fenntartani. Normális esetben csak fel kell iratkozni, majd egy nevet és egy design-t kell választani. A legismertebb blogszolgáltatók a www.blogger.com  és a www.wordpress.com (mindkettő ingyenes).

 

Keresztény események ismertetése saját internetes honlapon

 

Ha van egy olyan témánk, amelyet szívünkön viselünk, akkor hozzunk létre egy honlapot, amelyen az érdeklődők pontos és naprakész információt találhat. Honlap létrehozására több ingyenes szerver is létezik. Ha megalkotására szükségünk is lehet segítségre, kezelését és nap mint napi feltöltését már mi is végezni tudjuk.

 

Keresztény linkek: javítsuk a keresztény linket sorrendjét a kereső programokban

 

Sokan a kereső programok segítségével jutnak hozzá az általuk keresett információhoz. A keresők a szerint rakják sorba a honlapokat, hogy hány link utal azokra. Ha tehát van saját blogunk vagy honlapunk, akkor más keresztény linkek kitételével segítjük abban, hogy a keresztény honlapok jobb rangsort kaphassanak.

 

Internetes enciklopédia: bővítsük mi is a www.wikipedia.org -t

 

A Wikipedia sokak számára alapvető információforrás, egyben pedig mindenkinek lehetősége van arra, hogy kiegészítse ezt az internetes enciklopédiát. Egyes esetekben a meglévő információk mintha a keresztény hit ellen szólnának. Máskor pedig a keresztények számára lényeges információk hiányoznak. Ti is hozzájárulhatunk az enciklopédia kiegészítéséhez, amit regisztrálás után könnyen megtehetünk.

 

És még számos más lehetőség létezik…

 

Felvehetünk videóra egy jó szentbeszédet vagy vallásos témában interjút készíthetünk, amelyet aztán feltölthetünk olyan honlapokra, mint például a www.youtube.com. Továbbá létrehozhatunk hálózatokat vagy meglevő ismeretségeket felhasználásával szorosabb kapcsolat kialakítására ("facebook" vagy más lehetőségek segítségével).

 

Pár megjegyzés:

  • Figyeljünk az időnkre. Az interneten végzett tevékenység addig hasznos, amíg nem veszi rabul időnket és energiánkat. Az internet világa ugyan több, mint byte-ok és bitek, a valódi életünk azonban mégsem ott zajlik!
  • Amikor e-maileket továbbítunk, ajánlatos megkérdezni a címzettektől, hogy akarnak-e ilyen e-maileket kapni. Ez az eljárás bizonyos országokban kötelező.
  • Ha létrehoztunk egy blogot vagy egy honlapot, hasznos lehet egy "figyelmeztetés" (disclaimer) hozzáadása, amellyel azt mondjuk, hogy nem vállalunk felelőséget azokért a honlapokért, amelyek felületetünkhöz kapcsolatot létesítettek.