Kedves barátaink,

 

E havi levelünkben Adriane F. Clement mutat rá egy olyan területre, ahol a keresztények hallathatnák hangukat, s tevékenyen megjelenhetnének a közéletben.

 

A Wikipedia mára kulcsfontosságú információforrás lett. Az utóbbi hónapokban azonban más ideológiák motiválta felhasználók meglehetősen keresztényellenes hangot ütöttek meg. A hangnem, mely a szerkesztők keze nyomát kíséri, beárnyékolja, illetve negatív felhangot húz a keresztényekre illetve a kereszténységről szóló bejegyzésekre. Mindezt vagy szándékosan téve, vagy a teljesség igényének nélkülözése által - nem mutatva bizonyos kérdések értelmezésének különböző változatait. Egyre többször fordul elő az is, hogy a keresztény alapevekért kiálló egyének kisezemelése és támadása azok hírnevének romlásával fenyeget.

 

Keresztények sokasága azonban elhivatottsággal és kiállással nagyon sokat tudna tenni az ilyen jellegű tendenciák megfékezésére és az igazság megmutatására. Ilyen módon az érzékeny témákat objektíven bemutató tájékoztatás elérhetővé válna a nagyközönségnek. Arról, hogy hogyan tehetünk mindezért - olvashatunk Adriane F. Clement írásában.

 

"A keresztényeknek a közélet és a társadalom minden szegmensében jelen kell lenniük. Mindannyiunk érdeke, hogy megtaláljuk a ma létező utakat ezen cél megvalósításához."

 

Barátsággal,

 

az Európa Krisztusért csapata

 

U.I.: Köszönjük az imákat a keresztény Európáért

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

 

A Keresztények Háló-szerepe: Hogyan dolgozzunk a Wikipédiával

Adriane F. Clement

 

Az online-enciklopédia napjaink legizgalmasabb információ-megosztási lehetősége. Bárki hozzájárulhat egyszerű bejelentkezés alapján. Ennek köszönhetően egy hatalmas információforrás válik közkinccsé. A rendszer egyetlen veszélye, ha a hozzájárulókat nem az igazság illetve a tudás megosztása, hanem valami egészen más motiválja.

 

Úgy tűnik a Wikipedia rendkívüli népszerűsége és a széleskörű felhasználása egyre inkább ad teret arra, hogy bizonyos ideológiák aktivistái gyalázkodó kritikákat terjesszenek ma élő személyekről avagy töredékes információt a kereszténység számára fontos fogalmakról. E tevékenységnek köszönhetően, a felhasználók nem jutnak hozzá tárgyilagos információhoz illetve a kerszttűzben álló személyek komoly személyes és szakmai sérelmeknek vannak kitéve, hiszen a megalapozatlan kritika sok esetben hatalmas közönséget kap.

 

A meglehetősen visszás kritika-hadjárat mögött olyan személyek állnak, akik a kereszténységet ellenséges szemmel nézik. Ahhoz, hogy valakit célirányosan ellehetetlenítsenek, gyakran az is elég, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a homoszexualitást esetleg kritikus szemmel nézi. A célszemélyek között gyakran olyan emberek is vannak, akik nem tartoznak a közszereplők kategóriájába.

 

Mindezeket tekintetbe véve, különösen fontos lenne, hogy a Wikipédia szerkesztésében a keresztények is megjelenjenek. Mi a teendő? Íme pár egyszerű tanács:

 

• A Wikipedia főoldalán regisztrálni kell (http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page jobb felső sarok)

• Javasolt, hogy az új felhasználó-szerkesztő első ötven hozzászólása olyan oldalakon történjen, melyek megítélése egységes. Ezáltal tapasztalatot szerezhetünk.

• Keressük meg azokat az oldalakat, melyeken a keresztény eszmék, maga a kereszténység vagy az egyház rossz fényben van feltüntetve.

• Az ilyen jellegű oldalakon érdemes megnézni először a kapcsolódó vita-oldalakat, hogy tudjuk ki milyen álláspontot képvisel. Csak a teljes kép birtokában tegyünk hozzászólást!

• Amennyiben valaki eléri a 200 hozzászólást, s a regisztrálást követő minimum 8 hét elteltével, elindul a hozzászólók ranglétráján, ezáltal nyerve többféle jogosultságot és lehetőséget. A jelenlegi kép azt mutatja, hogy ezen a bizonyos ranglétrán nagyon kevés ember vallja magát kereszténynek.

• A legnagyobb rang, az adminisztrátori pozíció, komoly kötelezettségekkel is jár. Érdekünk, hogy ilyen pozíciókat jó emberek szerezzenek meg!

 

A keresztényeknek jelen kell lenniük a közélet és a társadalom minden területén. Az Internet ehhez még több felületet adott. Mindannyiunk érdeke és napjaink követelménye, hogy megtanuljuk hogyan kapcsolódjunk ezekhez a területekhez az igazság szolgálata érdekében.