2012. január 29-én a katolikus egyház boldoggá avatta Hildegard Burjant, az osztrák parlament első keresztény-demokrata női tagját, így hirdetve hivatalosan is, hogy az élete Istennek tetsző volt.

Mindez érdekes időkben történt: Ma, amikor a keresztények a politikát, az emberi jogok védelmét és a nyilvános vitát nem látják keresztény szempontból "témának", tehát nem prioritás számukra, akkor jusson eszünkbe:

Hildegard Burján azt mondta: "a politika iránti érdeklődés a hiteles kereszténységbe beletartozik!”.

A keresztények ma úgy érzik, a politika nem hallja őket, s így maguk is kivonulnak belőle.

De Hildegard Burjan azt mondta: “Isten intelligenciát adott nekünk, hogy felfogjuk korunk szükségeit, a szükségek okát és képességet, hogy válaszoljunk rá. Nem véletlen, hogy hova születtünk, hova küldött bennünket, milyen körülmények közé. És nem véletlenül szól hozzánk a szívünkön keresztül...”

Minden európai kereszténynek, katolikusnak és nem katolikusnak, példakép és jó ébresztő lehet ez a rendkívüli nő. A keresztények politikában való részvétele nem a hit és az erkölcs ráerőltetése a nem hívőkre – mint ahogy azt sokan hiszik. Ez egy szolgálat az emberiség felé, védi a gyengéket és védelmezi az emberi méltóságot, hitvallástól függetlenül mindenkit. A politikába való belépés valójában a kegyelem gyakorlásának, jótékonyságnak is nevezhető.

Ha sok európai keresztény felfedezi ezt magában, Európa sokkal inkább emberivé válik.

Köszönjük, hogy velünk dolgozik és imádkozik egy keresztény Európáért!

Barátsággal köszönt, az Európa Krisztusért csapata

 

Hildegard Burjan (1883-1933) élete

Gyermekkor, oktatás, megtérés

Hildegard Freund 1883. január 30-án született egy németországi nem vallásos zsidó családban. A bázeli érettségi után nyelveket kezd tanulni Zürichben, irodalmat és német tanulmányokat. Ezzel párhuzamosan a filozófia tanfolyamot is követte, amely megismertette őt a keresztény gondolkodók körével. Tanulmányai során találkozik Burján Alexanderrel, egy zsidó származású magyar vállalkozóval. 1907-ben összeházasodtak és Berlinben telepedtek le.

Fiatalságát a nagy ideálok és a törekvés a valami fontosat, nagyot tenni felé itatta át, Hildegard megtérését a súlyos betegségből való csodaszerű felépülése ösztönözte. 1908-ban a fiatal nőt vesegörcsökkel szállítják kórházba. Bár az orvos már feladta a gyógyulás reményét, a nő állapota húsvét hétfőn láthatóan javult. Hildegardot nagyon mélyen megérintette az, ahogy Isten vezeti életét. 1909. augusztus 11-én megkeresztelkedett. Ezután férjével Bécsbe költözött, ahol - bár a terhesség veszélyeztette az életét - megszülte egyetlen lányát, Erzsébetet.

A szociális kérdések felé való elkötelezettség és a Caritas Socialis megalapítása

“Manapság nem elegendőek a vallási szervezetek... Meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, ha nem akarjuk hátradőlve végignézni a világot, ahogy tönkre teszik mások a fejünk felett. A politikai érdekeltség a gyakorló kereszténység része.”

Hildegard Burjan korán elkezdett érdeklődni a szociális kérdések, különösen a szegény nők és gyermekek munkakörülményei és lelki jóléte iránt. Egyszerre volt az ügyvezető igazgató felesége és a szegények, az elnyomottak, a jogfosztottak képviselője. Hildegard Burjan cselekedeteinek és munkájának gyökereit Istennel való mély kapcsolatában és abban a meggyőződésében találjuk, mi szerint a küldetése Isten szeretetének hirdetése a társadalmi tevékenységeken keresztül. Bécsbe érkezését követően különösen aggasztja az otthon dolgozók helyzete. Együttműködött önkéntesekkel, meglátogatta az otthon dolgozó nőket, felhívta a figyelmet a jogaikra, harcolt a jobb fizetésekért, a jogi védelemért és a felsőoktatásba való bejutásért. 1912-ben megalapította az “ Otthon dolgozó keresztény nők egyesületét”, 1918-ban pedig a “Társadalom a szociális segítségért” egyesületet. Az “otthondolgozók anyjának” hívták őt. Hildegard egy rendkívüli ajándék volt az egyesületek számára, és azt is tudta, hogyan vegye körül magát önkéntesekkel. Igazi tehetség volt a támogatási eszközök megtalálásában és a politikusok figyelmének a problémákra való felhívásában.

Legfőbb eredményének a szegények segítésére létrehozott vallási gyülekezet alapítását tartják, mely forradalmasította az apostolkodást; ez a Caritas Socialis. 1919-ben Hildegard Burjan megalapította a nővérek gyülekezetét. Ennek rendeltetése a nehéz helyzetben levő nőkkel és gyermekekkel, valamint idősekkel és halálos betegekkel való törődés volt. Ez a szervezet menedéket biztosított a hajléktalanoknak, működött nappali klinikaként, a szegények számára munkaügyi központként, szanatóriumként valamint támogatta az egyedülálló anyákat.

Politikai pályafutása

"Nem elég az embereken pénzzel vagy apró gesztusokkal segíteni. Saját lábukra kell őket állítani és hitet adni nekik, hogy saját maguk képesek valamit elérni."

1918- elején Hildegard Burjan aktív szerepet vállalt a Keresztény-Szocialista Párt színeiben. 1919-ben ő lett az ausztriai parlament első női tagja. Keresztényként úgy érezte, hogy a szegények életkörülményeinek javítása érdekében kénytelen elfogadni a hivatali ajánlatot. Parlamenti munkája alatt, mely majdnem 2 évig tartott, Hildegard számos kezdeményezést indított a nők és a gyermekek ügyében. Leginkább olyan kérdésekben lépett fel, mint amilyen a férfiak és nők egyenlő bérezése, a munkásosztály szociális biztonsága, valamint a szegény családok szociális és lelki gondozása. Friedrich Gustav Piffl bécsi érsek a parlament lelkiismeretének nevezte, míg a Keresztény-Szocialista Párt vezetője, Ignaz Seipel a következőt mondta róla: “Még soha nem találkoztam ilyen politikailag tehetséges és érzékeny férfival, mint ez a nő.”

Hildegard Burjan 1933. június 10-én halt meg, 50 éves korában. 3 évvel halála után a Caritas Socialis az “egyházmegye közösségi jogává vált”, 1960-ban pedig a “pápai törvény közösségévé”. A nővérek a mai napig folytatják az alapítók munkáját.

 

Hildegard Burjan boldoggá avatásának folyamata 1963-ban indult, melyet Franz König, bécsi érsek kezdeményezett. 2012. január 29-én a bécsi Szent István Székesegyházban avatták boldoggá.

 

További információk Hildegard Burjan-ról:

Német nyelven: www.hildegardburjan.at

Angol nyelven: www.hildegardburjan.at/files/hb_vita_english.pdf

Francia nyelven: www.hildegardburjan.at/files/hb_brochure_fr.pdf